Volkomen zekerheid

Afbeeldingsresultaat voor site:ilocate.nl

Een belangrijk kenmerk van besluitvorming is dat alternatieven tegen elkaar afgewogen moeten worden. In veel gevallen hebben deze alternatieven betrekking op toekomstige gebeurtenissen die moeilijk te voorspellen zijn. Denk hierbij maar eens aan de economische groei in Zuidoost-Azië, de reactie van de concurrent op het aanbod van een nieuw produkt, de ontwikkeling van de loonkosten enzovoort. De mate van voorspelbaarheid van toekomstige gebeurtenissen speelt een grote rol in besluitvormingssituaties. Deze mate van voor- voorspelbaarheid spelbaarheid kan in een schaal worden weergegeven waarbij de volgende situaties kunnen worden onderscheiden:
• Volkomen zekerheid In dit geval zijn de doelstellingen en de uitkomsten van alle alternatieven exact bekend. volkomen zekerheid Bijvoorbeeld bij de keuze voor het laten drukken van dit studieboek is voor de uitgever bekend hoeveel exemplaren hij wil laten drukken, de vereiste kwaliteit en het moment kantoor huren almere waarop het boek leverbaar moet zijn. Hij kan offertes aanvragen bij verschillende drukkerijen en de offertes vergelijken.
• Beperkte zekerheid De doelstellingen zijn duidelijk maar de exacte uitkomst van de alternatieven is niet bekend. Echter het is wel mogelijk de beperkte zekerheid kans te voorspellen van het resultaat. Bijvoorbeeld op basis van de verkoopcijfers uit het verleden is het mogelijk het aantal te verkopen studieboeken te voorspellen.
• Beperkte onzekerheid In deze situatie kunnen de resultaten van de alternatieven nauwelijks worden voorspeld maar zijn de doelstellingen wel beperkteonzekerheid
duidelijk. In het voorbeeld van de uitgeverij is het onbekend of de concurrerende uitgeverijen met nieuwe boeken zullen uitkomen of dat er voor het vak Organisatie & Management meer of minder uren op de lessentabel zal worden gezet.
• Volkomen onzekerheid In deze kantoor huren amsterdam situatie is er sprake van absolute onvoorspelbaarheid en zijn de doelstellingen ook niet duidelijk. Wellicht is de directeur van de uitgeverij het niet eens met het laten bijdrukken van het studieboek. Volkomen onzekerheid komt vaak voort uit een snel veranderende (turbulente) omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>