Vrijetijdsbesteding

Afbeeldingsresultaat voor site:ilocate.nl

Het spreekt voor zich dat in vrijetijdsbesteding keuzen gemaakt moeten worden, aangezien de vrije tijd van managers een schaars goed is. Je zou dan ook mogen veronderstellen dat managers zeer kritisch zijn over de vorm van tijdsbesteding en efficiënt met hun tijd omgaan. Dit wordt echter weerlegd door de resultaten van afgenomen interviews waaruit blijkt dat flexplek huren almere gemiddeld 77 procent van de managers zegt ‘regelmatig thuis maar wat aan te rommelen’. Er kunnen vier verschillende concepten van vrijetijdsbesteding worden onderscheiden:
Vrije tijd als middel om weer bij te komen Dit zijn de activiteiten die onder ‘het maar wat aan rommelen’ vallen. De manager is hier in eenzaamheid mee bezig. Conversatie is in het algemeen uit den boze.
2 Vrije tijd om los te komen van spanningen Hieronder vallen sporten en serieuze hobby’s. Met name tennis, golf, zwemmen, skiën en zeilen zijn populair bij de Nederlandse manager. Deze activiteiten bieden een goede uitlaatklep voor agressies en spanningen.
3 Vrije tijd om in het privé-leven te investeren Bij deze activiteiten kan een onderscheid worden gemaakt tussen individuele, parallelle en gezamenlijke vrijetijdsbesteding. Voorbeelden van parallelle activiteiten zijn: samen het huis schilderen, naar de bioscoop gaan of de tuin doen. De aanwezigheid van de partner is niet noodzakelijk voor deze activiteiten. Dit geldt wel voor dineren, vakantie, spelletjes doen enzovoort. Be
Hoofdstuk 6 1 Management 293
Minder werken niet altijd even makkelijk! Wie een leidinggevende functie ambieert en parttime wil werken, krijgt het niet gemakkelijk. Van de drie miljoen mannelijke medewerkers die in 1995 in vaste dienst werkten, wilde meer dan twintig procent minder werken. Dat meldt het onderzoek Tussen wens en realiteit van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Slechts de helft daarvan deed daadwerkelijk een poging dat voor elkaar te krijgen. De andere helft deed dat niet, vooral uit angst voor de loopbaangevolgen en uit vrees om niet serieus genomen te worden door baas en collega’s. Het verschil tussen het vervullen van een functie in drie of in vier dagen is groot. Een fulltime baan is met kunst-en vliegwerk nog wel in vier dagen te proppen. Met drie dagen ligt dat heel anders. Iemand die drie dagen werkt, heeft ofwel een assistent nodig, ofwel een gelijkwaardige partner waarmee de baan gedeeld wordt: in een duobaan. Dat betekent dat er organisatorisch nogal wat verandert, zeker als er binnen het bedrijf veel mensen parttime werken. Is er flexplek huren nijmegen bijvoorbeeld voldoende bureauruimte, blijft het rendement per gewerkte dag hetzelfde, kan er nog worden vergaderd? Wie er niet is, verliest macht. De manager die in vier dagen zijn taak vervult, wordt niet of nauwelijks met dit soort vragen geconfronteerd. Behalve in uitzonderlijke situaties is het machtsverlies of de informatieachterstand zeer beperkt. Tegenwoordig is het ook goed mogelijk om via elektronische post op de hoogte te blijven. Het toestaan van een managementfunctie in deeltijd betekent nog niet dat collega’s, bazen of ondergeschikten het accepteren en respecteren. Voor je het weet, nemen collega’s besluiten zonder de betrokken leidinggevende -die dag toevallig niet aanwezig -daarin te kennen. Dit is het moment waarop machtsspelletjes gespeeld worden en waarop de parttimer te allen tijde alert moet zijn. De uitgekiende deeltijdmanager ruilt desnoods eens een vrije dag of handelt urgente zaken telefonisch af. Door minder tijd te verdoen met vergaderen en kletsen, doen parttimers over het algemeen meer in vier dagen dan fulltimers in diezelfde tijd. Wie vier dagen werkt, moet echter wel selectiever zijn, prioriteiten stellen en zaken als vergaderingen of opleidingen durven afzeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>