Wetenschappelijke ontdekkingen

Gerelateerde afbeelding

Als mensen beseffen hoe razendsnel we op het grote onbekende afstevenen en zich realiseren dat zelfs de dood hen daar niet voor kan behoeden, gaan ze hopen dat er iemand op de rem zal trappen om onze sneltreinvaart wat te vertragen. Maar we kunnen niet op de rem trappen, en dat heeft verschillende redenen. Ten eerste weet niemand waar de rem zit. Sommige experts weten co-working space almere alles van de ontwikkelingen op één terrein, zoals kunstmatige intelligentie, nanotechnologie, big data of genetica, maar niemand is deskundig op het gebied van alles. Er is dus niemand die alle puntjes met elkaar kan verbinden en een compleet beeld heeft. Verschillende takken van wetenschap beïnvloeden elkaar op zulke ingewikkelde manieren dat zelfs de grootste denkers niet kunnen peilen hoe doorbraken op het gebied van kunstmatige intelligentie kunnen inwerken op de nanotechnologie, of vice versa.
Niemand kan alle wetenschappelijke ontdekkingen op de voet volgen, niemand kan voorspellen hoe de wereldeconomie er over tien jaar uit zal zien en niemand heeft ook maar enig idee waar we zo keihard naar op weg zijn. En omdat niemand het systeem meer snapt, kan ook niemand het tegenhouden. Ten tweede zal onze economie instorten als we desondanks de rem weten te vinden, en als onze economie instort, stort onze maatschappij ook in. Zoals verderop in dit boek wordt uitgelegd heeft de moderne economie constante, eindeloze groei nodig om co-working space amsterdam zichzelf in stand te houden. Als de groei ooit stilvalt, komt de economie niet tot een knus evenwicht, maar valt de hele boel uit elkaar. Daarom juicht het kapitalisme onze jacht op onsterfelijkheid, geluk en goddelijkheid ook toe. Er is een grens aan hoeveel schoenen we kunnen dragen, hoeveel auto’s we kunnen kopen en hoeveel skivakanties we kunnen boeken. Een economie die gebaseerd is op eeuwige groei heeft eindeloos nieuwe projecten nodig, zoals bijvoorbeeld de zoektocht naar onsterfelijkheid, geluk en goddelijke vermogens. Maar als we onophoudelijk nieuwe projecten nodig hebben, waarom houden we het dan niet bij geluk en onsterfelijkheid en laten we die angstaanjagende jacht op bovenmenselijke vermogens niet gewoon links liggen? Omdat die onlosmakelijk verbonden is met de andere twee. Als je bionische benen ontwikkelt waarmee verlamde mensen weer kunnen lopen, kun je dezelfde technieken ook gebruiken om gezonde mensen te upgraden. Als je eenmaal weet hoe je geheugenverlies bij ouderen kunt tegengaan, kunnen dezelfde behandelingen misschien ook het geheugen van jongeren verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>